Kontrolling bevezetés több fejezetben – 3. rész

Interim menedzsment – 3. rész

Az életben vannak olyan helyzetek, amikor az ember úgy érzi, hogy mindent megtett egy bizonyos cél elérése érdekében és a dolgok jól alakulnak. Az előző részben írtam, hogy az SAP Integrációs projekt lezárult, a kontrolling rendszer elemei létrejöttek (Szervezeti felépítés – költséghelyi struktúra, EasyPlan bevezetés, adatbázis létrehozása, paraméterek meghatározása, riportok kialakítása).

A 2017 éves teszt könyvelés (SAP) alapján elkészült az első – teszt – riport. Ebben a riportban a könyvelésből kinyert adatok mellett még sok kalkulált adat is szerepelt. (Értékcsökkenés, bér), de alapvetően sikeresnek volt mondható. A riport az év utolsó két hónapjáról készült, mert átalakulás miatt (Kft-ből Zrt-vé) ez volt az aktuális időszak.

Teszt riport – Vállalat összesen 2017 11 -12.

 

A tulajdonos meghozta a döntést: 2018 január 1-től a számviteli tevékenység teljes egészében a vállalat saját hatáskörébe kerül és ehhez fell kell állítani a csapatot. Új gazdasági vezető és két fő számviteli munkatárs felvételével elhárult minden akadály, a számviteli kompetencia kiépült.

A 2018-as évnek a fent ismertetett – pozitívnak mondható – feltételek között vágtunk neki. A könyveléstől kapott export fájl alapján elkészült az első éles riport (2018.01-02) és a riportot kiegészítő szöveges beszámoló. Ez utóbbi sok kérdést vetett fel, melyek egy része a gazdálkodás egyes elemeire vonatkozott, más kérdések viszont a könyvelés menetére, egyes problémáira vonatkoztak. Ezek a problémák a következő riportokban is visszaköszöntek, és az ismételt felvetésükre sem érkezett válasz. Több – más forrásból száramazó – jelzés arra engedett következtetni, hogy nincs minden rendben a számviteli terület háza táján. 2018 áprilisára világossá vált, hogy nagy a baj, az új – immár második – gazdasági vezető sem áll a feladata magaslatán.

Ez a kis írás alapvetően a kontrolling bevezetésről szól, de egy ilyen projekt sohasem áll egymagában, a vállalat egyéb területeitől, eseményitől elszigetelten. A kontrolling elsődleges információ forrása a könyvelés, ha ott nem mennek rendben a dolgok, akkor a kontroller sem tudja jól végezni a munkáját, márpedig jelen esetben egyáltalán nem mentek jól a dolgok, a számviteli terület vezetési válsággal küzdött, az új vezető sem szakmailag, sem vezetői képességeit illetően nem volt alkalmas a feladat elvégzésére.

Jogosan fogalmazódik meg a kérdés: hogyan fordulhat elő egy vállalat életében, hogy egy éven belül ugyanarra a pozícióra két alkalommal is alkalmatlan személy került felvételre? A válasz egy külön fejezetet érdemelne és alapvetően a HR az illetékes benne, de röviden a saját véleményem:

nem lehet sikeres a kiválasztás, ha:

  • nem ismerjük azt a területet, melynek élére vezetőt keresünk, de ennek ellenére sem kérünk segítséget sem HR-es sem a szakterületet jól ismerő szakembertől
  • nem vagyunk birtokában (a fentiek miatt) a szakterületre vonatkozó munkaerőpiaci információknak, (képzettség, gyakorlat, bérigény)
  • nem definiáljuk pontosan, hogy milyen feladatokra és milyen kvalitásokkal rendelkező munkatársat keresünk

A helyzet súlyos volt, mert különböző okok miatt július végére féléves mérleget kellett készíteni és május elején a könyvelés romokban hevert. Nem történt meg a 2018-as év nyitása, a nyitó analitikák migrálása (eszközök, készletek, vevők-szállítók) és nagy volt a lemaradás is. A helyzet gyors döntést és cselekvést igényelt, ezért közös megegyezéssel a kontrolling bevezetés mellett interim gazdasági menedzsment szolgáltatásra is sor került.  Tehát az SAP Integrációs projektet követően újabb feladattal bővült a megbízás: az év közepére működő képes könyvelés és féléves mérleg. Ebben a helyzetben ezt már nyugodtan nevezhetjük kihívásnak és a következő részben kiderül, hogy sikerült-e ennek megfelelni.

Folytatás: kezdenek egyenesbe jönni a dolgok

Vélemény, hozzászólás?